Η πλούσια σε πρωτεΐνη και ενέργεια διατροφή συστήνεται ως μια αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ξαφνικής απώλειας βάρους.

Πώς επιβεβαιώνεται η δυσθρεψία;

Η πιο εμφανής ένδειξη ύπαρξης δυσθρεψίας είναι η ξαφνική απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποσοστό απώλειας μεγαλύτερο του 5% μέσα σε 6 μήνες, ή μεγαλύτερο του 10% σε περισσότερους από 6 μήνες, είναι ένδειξη δυσθρεψίας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος άνω των 65 που ζυγίζει 70 κιλά και μέσα σε 6 μήνες χάνει 3,5 κιλά (ή και περισσότερα), ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, η απώλεια βάρους δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο διάγνωσης.

Η διάγνωση της δυσθρεψίας επιβεβαιώνεται με επιπλέον αιτιολογικά κριτήρια, όπως: ​

  • ύπαρξη φλεγμονής λόγω οξείας ή χρόνιας πάθησης​
  • μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω ασθένειας ​
  • μειωμένη πρόσληψη τροφής το τελευταίο διάστημα (1-2 βδομάδες).

Γενικές οδηγίες

*Οι οδηγίες αυτές είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την παρακολούθηση και θεραπεία από ειδικό γιατρό.

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση των μυών και των χόνδρων, στην παραγωγή κολλαγόνου και στις διεργασίες ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων. Γι’ αυτό και η παρουσία της είναι απαραίτητη στην καθημερινή διατροφή. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ενέργεια, απώλεια μυϊκής μάζας, δυσκολία στην κίνηση αλλά και σε διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και στην ανταπόκριση στη θεραπεία σε άτομα που νοσούν.

*Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές Επαγγελματία Υγείας

Τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Επίσης πολύ σημαντικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών, που συναντάμε συχνά στη Μεσογειακή διατροφή είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια (φακές, φασόλια κλπ.), ο αρακάς, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το ρύζι και τα αλλαντικά (π.χ. γαλοπούλα).

Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για να σας καθοδηγήσει στο πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στις ανάγκες σας, ειδικά σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τυχόν δυσανεξίες ή/και αλλεργίες σε τρόφιμα.

Διατροφή πλούσια σε ενέργεια

Διατροφή πλούσια σε ενέργεια

Διατροφή πλούσια σε ενέργεια

Διατροφή πλούσια σε ενέργεια

Διατροφή πλούσια σε ενέργεια

Η σημασία της ενέργειας

Για να είμαστε ενεργοί, δραστήριοι και να μπορούμε να διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες μας μέσα στη μέρα αυτόνομα, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από ενέργεια. Την ενέργεια αυτή τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, με τη μορφή θερμίδων. Οι θερμιδικές ανάγκες κάθε ατόμου ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο ρυθμός μεταβολισμού, η ένταση της καθημερινής δραστηριότητας κ.α. Έχει παρατηρηθεί πως οι θερμιδικές ανάγκες ανθρώπων που νοσούν, λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή ή μόλις έχουν χειρουργηθεί είναι αυξημένες.

Αντίστοιχα, οι θερμιδικές ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων, παρ’ ότι δεν είναι απαραίτητα αυξημένες, είναι σημαντικό να καλύπτονται καθώς αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για τη συνολική υγεία τους. Ένας αδύναμος οργανισμός γίνεται ευπαθής σε λοιμώξεις και νοσηρότητα και η ανεπιθύμητη απώλεια μυϊκής μάζας και βάρους επιφέρει αδυναμία και κινδύνους.

Εξ’ ορισμού, η ενίσχυση της διατροφής έχει ως στόχο την αύξηση της πρόσληψης ενέργειας και πρωτεϊνών χωρίς να αυξηθεί ο όγκος της τροφής.

Εάν ο εμπλουτισμός της συμβατικής διατροφής δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με δυσθρεψία, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να καταφύγουν στην ιατρική διατροφή.

Τα πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα είναι προϊόντα πλούσια σε θερμίδες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που μετριάζουν την ανεπαρκή πρόσληψη τους από τη συμβατική διατροφή και συμβάλλουν στην αναδόμηση των μυών και την ανάκτηση του βάρους και της ενέργειας.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν τη μειωμένη όρεξη. Σε ασθενείς, η ίδια η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, η ναυτία, οι αλλαγές στην γεύση και την όσφρηση, μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ανορεξίας. Επιπλέον, σε ηλικιωμένους με άνοια ή σε άτομα με κατάθλιψη η παράλειψη γευμάτων λόγω διαταραχών μνήμης ή διάθεσης παρουσιάζεται μείωση της κατανάλωσης ικανοποιητικής ποσότητας τροφής.

Έξυπνα tips για την ενεργοποίηση της όρεξης σας:

  • Εκμεταλλευτείτε τις μέρες που πεινάτε περισσότερο, για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής
  • Τις «δύσκολες» μέρες, προτιμήστε να «πιείτε» τα γεύματα σας, σε μορφή χυμών, σούπας, smoothies ή πόσιμων σκευασμάτων Fortimel με τη συμβουλή του γιατρού σας
  • Βγείτε μια βόλτα. Έστω και μια μικρή φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει να σας ανοίξει η όρεξη
  • Δειπνήστε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα
  • Φτιάξτε σνακς που σας αρέσουν (π.χ. μια φέτα ψωμί με ταχίνι, μισή μπανάνα με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο κ.α.)

Σκευάσματα & Συμπληρώματα

Oι διαφορές των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων και των Συμπληρωμάτων διατροφής είναι σημαντικές.

Τα Πόσιμα Θρεπτικά Σκευάσματα παρέχουν στον οργανισμό έναν ισορροπημένο συνδυασμό μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Διαφέρουν από τα κοινά Συμπληρώματα Διατροφής, καθώς εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μικροθρεπτικά στοιχεία), περιέχουν ενέργεια, ωφέλιμους υδατάνθρακες, απαραίτητες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά (μακροθρεπτικά στοιχεία). ​

Τα Πόσιμα Θρεπτικά Σκευάσματα χρησιμοποιούνται συνήθως από εκείνους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες μέσα από τα γεύματα. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ασθενείς. Για αυτούς η ανάγκη κατανάλωσης ισορροπημένων ή και ενισχυμένων γευμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας προκειμένου να προληφθεί η δυσθρεψία.​

Από την άλλη μεριά τα ‘κοινά’ Συμπληρώματα Διατροφής, όπως για παράδειγμα οι πολυβιταμίνες, χρησιμοποιούνται ευρέως και από τον υγιή πληθυσμό. Δεν αποτελούν ένα ισορροπημένο γεύμα, αλλά συμπληρώνουν μία ήδη καλή διατροφή.

Η επίδραση της διατροφής στην ποιότητα ζωής

Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην διάρκεια αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την πολύ σημαντική επίδραση της σωστής διατροφής στην διατήρηση της ποιότητας ζωής και στο “ευ ζην”. Συγκεκριμένα, μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και να βελτιώσει την κινητικότητα και επομένως την αυτονομία τους.

Επίσης, η καλή κατάσταση θρέψης οδηγεί σε καλύτερη ανοχή της εφαρμοσθείσας θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας και χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής μέσα στο Νοσοκομείο.

Το πιο σημαντικό όλων είναι η σχέση της καλής διατροφής με την ποιότητα ζωής και την μακροζωία, αφού είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που σιτίζονται επαρκώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ακόμη και όταν πάσχουν από σοβαρές και ανίατες ασθένειες.

Η δυσθρεψία είναι μια κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί από Επαγγελματία Υγείας, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον ιατρό, τον φαρμακοποιό σας ή τον διαιτολόγο σας.

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

φσδφσδφ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ